Na Refresco vorig jaar krijgt de Amsterdamse beurs er binnenkort nog een frisdrankbedrijf bij. Het fusiebedrijf van enkele grote Coca-Cola-bottelaars krijgt volgend jaar een notering.
Deze fusie werd vorige week aangekondigd. De Duitse en Spaanse bottelaars gaan samen met Coca-Cola Enterprises dat al in zeven West-Europese landen de exclusieve rechten heeft om Coca-Cola te produceren en verkopen. Zes feiten over deze fusie en het nieuwe fusiebedrijf.
Vanuit aandeelhouders Coca-Cola Enterprises gezien is het een overname
Dit bedrijf is op dit moment al beursgenoteerd in New York. Aandeelhouders van Coca-Cola Enterprises krijgen aandelen in het nieuwe fusiebedrijf, maar ook een cashuitkering. Deze uitkering wordt betaald uit 3,3 miljard dollar aan nieuwe schuld die op de balans van het nieuwe bedrijf wordt gezet.
Relatief veel schuld
Deze kredietopname komt bovenop de kredieten die vooral Coca-Cola Enterprises al op de balans heeft staan. Dit bedrijf had eind 2014 bijna 4 miljard euro aan schuld. Het nieuwe fusiebedrijf zal uitgaande van de geraamde resultaten over 2015 een nettoschuld van circa 3,5 keer het bedrijfsresultaat (EBITDA) hebben. Dat komt neer op 7,3 miljard dollar.
En dus focus op schuldafbouw
Deze relatief hoge schuld moet op korte termijn worden teruggeschroefd. Eind 2017 zou de verhouding nettoschuld/EBITDA nog maar op 2,5 moeten staan. Dit betekent dat een relatief groot deel van de kasstroom de eerste jaren hiervoor zal worden aangewend en dus niet voor uitkeringen aan aandeelhouders.
Grootste aandeelhouder zit in Spanje
Het Spaanse Coca-Cola Iberian Partners krijgt een belang van 34 procent en wordt de grootste aandeelhouder. Topvrouw Sol Daurella liet optekenen dat dit familiebedrijf een belangrijke rol wil spelen als strategische aandeelhouder. Daarnaast krijgt ook The Coca-Cola Company een flink belang: 18 procent. Het is overigens gebruikelijk dat de eigenaar en leverancier van de ingrediënten belangen neemt in zijn bottelaars.
Een veelkoppig bestuur
Daurella wordt de voorzitter van het bestuur, de huidige voorman van Coca-Cola Enterprises, krijgt de dagelijkse leiding. Daarnaast krijgt het bestuur nog 13 leden, afkomstig van de verschillende bedrijven. Deze brede bestuurssamenstelling heeft al geleid tot twijfel of Coca-Cola European Partners wel voldoende slagkracht zal hebben.
Fusie draait om kostenbesparingen
De Europese bottelaars hebben te maken met de moeilijke economische omstandigheden in Europa. Coca-Cola Enterprises zag de omzet in 2014 met 0,5 procent dalen. De eerste helft van het jaar daalde de omzet met nog eens 2 procent. Deze fusie moet daar een antwoord op bieden.